Bijzonderland

 

Daan van der Woerdt & Wim Stolk

In Zuidwest Drenthe liggen de velden van het bijzondere land, waar Daan en Wim een groot deel van hun bijzondere werk verrichten. De mensen hier zijn in hart en nieren biologisch boer; dat ze de gewassen op biologische wijze telen, is voor hen vanzelfsprekend. Op 1 februari al, beginnen ze met planten in de kas. De kas zorgt voor vervroeging én verlating van de teelt. Het is een koude kas, maar af en toe wordt er minimaal gestookt om de kas vorstvrij te houden. Buiten op het land kan er vanaf begin mei geoogst worden, tot ongeveer november.

Begin jaren ’80 begon het tuinbouwbedrijf vanuit een leefgemeenschap. Een leefgemeenschap is het niet meer, maar ‘samen’ is nog steeds het sleutelwoord op het bedrijf. Daan en Wim zorgen voor een prettige werkomgeving voor veel mensen. Samen met vrijwilligers en mensen die het nodig hebben om, al dan niet tijdelijk,  terug te gaan naar de natuur, wordt elke dag keihard gewerkt. Planten, bemesten, schoffelen, snijden, plukken, wassen… Er is altijd iets dat moet gebeuren. Er is een samenwerking met collega-boeren, waardoor er uitwisseling plaatsvindt van gras en mest.  Op 20 hectare grond van Natuurmonumenten, weiden ze 40 koeien. Door al deze verbindingen, nemen ze samen verantwoordelijkheid voor elkaar én voor het eindproduct. De verbinding met de natuur is als biologisch boer het mooiste dat er is. Soms is de afhankelijkheid ervan ook moeilijk, en vooral de steeds groter wordende extremen. De gewassen buiten zijn kwetsbaar; een onverwachte zomerse hagelbui kan zomaar gaten slaan in de spinaziebladeren.

Ze zijn bescheiden: “Niet dat wij onszelf die naam hebben gegeven hoor!”  Nee, die naam heeft iemand aangedragen, en volgens Puur Noord Nederland is dat helemaal terecht. We hebben een bijzondere samenwerking.

Producten van deze boer