De Eerste

 

Gerrit Marsman

De Eerste is een biologische boerderij op de grens van de Noordoostpolder en nationaal park ‘De Weerribben’, vlakbij Blokzijl. (De eerste biologische boerderij in de Noordoostpolder, vandaar de naam). Sinds 1987 wordt er op deze boerderij biologisch gewerkt. De Eerste is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf. De basis van het bedrijf zijn de 55 melkkoeien en de groenteteelt.

In totaal wordt rondom de boerderij 80 hectare biologisch land gebruikt voor de groenteteelt en akkerbouw.
Van de melk van de koeien wordt kaas gemaakt en van een klein deel yoghurt. De melk wordt in de eigen kaasmakerij verwerkt tot jonge kaas en er zijn vele verschillende kruidenkazen verkrijgbaar in de eigen winkel bij de boerderij.
Op boerderij De Eerste zijn naast koeien ook kippen en varkens. De kippen lopen vrij rond in de boomgaard, naast het eten uit de tuin krijgen ze biologisch kippenvoer en groenteresten. In de winkel wordt ook het vlees verkocht van een gedeelte van de dieren van eigen erf.

Als je door de Noordoostpolder rijd kun je De Eerste herkennen aan zijn windmolen. De Eerste voorziet zichzelf namelijk in eigen elektriciteit.

Producten van deze boer