De Feanhoper

 

Bert Dijkstra

Bij shii-take denk je niet direct aan een Fries weidelandschap. Toch is dit het decor van De Feanhoper, het bedrijf van Bert Dijkstra uit De Veenhoop. In de bosschages rond zijn erf staan diverse rijen met eikenstammetjes waarop Bert sinds vorig jaar zijn shii-take teelt. In de eikenstammetjes worden gaten geboord waarin het mycelium wordt geplaatst. In 1 tot 2 jaar tijd groeit het wortelstelsel van de shii-take, het mycelium, door het eikenstammetje heen. Wanneer de eikenboom sterft zitten in de stammetjes nog volop voedingsstoffen waar de shii-take graag gebruik van maakt. Een stammetje met veel mycelium kan wel drie tot vijf jaar vruchtdragen. Het teeltproces van de shii-take is een ambachtelijk en kleinschalig proces.

De shiitakes van Bert zijn groot, stevig en gemêleerd van kleur. De shii-take kent haar oorsprong in het Oosten. ‘Shii’ betekend ‘eik’ en take is Japans voor ‘paddestoel’. De shii-take is familie van de champignon, maar heeft een veel vastere structuur en een sterkere smaak. Doordat shii-take heel eiwitrijk is het ook goed geschikt in een vegetarische maaltijd.

Producten van deze boer