De Oorsprong

 

Jelle Norder

In Noordlaren, op de Hondsrug tussen de natuurgebieden van de Drentse Aa en het Zuidlaardermeer, wonen en werken Marian en Jelle Norder. Hun bedrijf heet De Oorsprong en ze produceren biologisch vlees. Naast het land om hun eigen boerderij, pachten zij land van o.a. het Groninger Landschap. In totaal beheren ze 50 hectare land. Alle dieren krijgen letterlijk en figuurlijk zo veel mogelijk ruimte. De koeien van het ras Limousin gaan in het voorjaar als eerste de natuur in. Zij kiezen zelf de voedzaamste gebieden en grazen de ruige grassen weg, zodat het aantrekkelijk wordt voor de Zwartbles schapen, die in juni het hetzelfde gebied begrazen. Het gras is dan voor de schapen het meest voedzaam. Het nog ruigere gewas wordt gemaaid en dient als strooisel en knabbeltje voor de varkens. De varkens zijn een combinatie van verschillende rassen met veel Durocbloed en een beetje wildvarken. De limousin-rode vacht van de varkens maakt ze geschikt voor het buitenleven en ruig voer als bijvoorbeeld eikels, waar ze in het najaar veel van krijgen. Het gevolg van deze afwisseling is een rijke natuur met veel zeldzame plantensoorten en veel verschillende vogels zoals grutto’s, kievieten, tureluurs, gele kwikstaarten en leeuweriken. Zij zorgen in mei voor gezellige, biologische achtergrondmuziek. Door dit geheel en de gevarieerde voeding, is de kwaliteit van het vlees bijzonder goed. Er is een ruim aanbod van het vlees van De Oorsprong, zowel vers als diepgevroren.

Producten van deze boer