De Terschellinger

 

Jan-Willem Zeilstra

De melk voor de Terschellinger kaas komt van drie biologische melkveebedrijven. De bedrijven van Douwe Hek, Sil Buren en fam. Zorgdrager-de Vries leveren vanaf 1993 hun melk aan kaasmakerij de Terschellinger.  Jan-Willem Zeilstra is de kaasmaker. Hij is 35 jaar oud en kaas maken is al jaren zijn lust en leven. Het kaasmakersvak heeft hij nog op de ouderwetse manier in de praktijk geleerd,  aangevuld met de nodige scholing combineert hij de ambachtelijke manier van kaasmaken met de kennis en inzichten van deze tijd. Dit resulteert in de Terschellinger kaas. Na 15 jaar in een kaasmakerij aan de wal te hebben gewerkt diende zich de mogelijkheid aan om Kaasmakerij ‘De Terschellinger’ over te nemen. De combinatie van een eigen bedrijf en het prachtige eiland Terschelling was voor hem de kans van zijn leven. Begin 2004 werd het bedrijf overgenomen en stortte hij zich vol overgave op kaasmakerij ‘De Terschellinger’. Met het kaasmaken wordt hij geholpen door zijn vrouw Martine Stremler. Zij kwam half 2004 ook naar Terschelling met hun twee kinderen Esther en Liam. Martine verzorgt verder de winkel, bestellingen op het eiland en verkoop aan de vaste wal. Sinds juli 2006 is  Hessel Hek de kaasmakerij komen versterken. Hessel is voormalig chef-kok van hotel Skylge en weet als geen ander hoe er omgegaan moet worden met levensmiddelen. Momenteel wordt hij opgeleid tot kaasmaker en allround medewerker.

Producten van deze boer