WaddenMax

 

Familie van Tilburg

Waddenmax is een familiebedrijf in Hornhuizen dat heerlijke zuivelproducten maakt. Vader Max en zoon Ben verzorgen de koeien, die grazen buiten in de weides langs de Waddenzee waar de lucht het schoonst van Nederland wordt gemeten. Moeder Annelies en Mieke, vrouw van Ben, houden zich bezig met het maken van die heerlijke zuivel.

Max en Annelies zijn in 2001 van Utrecht naar het uiterste noorden van Groningen verhuisd. Ben en Mieke hebben ruim 6 jaar een boerderij in Frankrijk gerund, maar hebben uiteindelijk toch voor het mooie Groningse land gekozen. Zij wonen op de boerderij Nieuw Bromo. Ze hebben ongeveer 80 melkkoeien die in totaal ongeveer 600.000 liter melk geven.

De koeien eten eigenlijk alleen maar gras. Op stal krijgen ze er wat biologisch graan en grasbrok bij dat op het eigen bedrijf verbouwd wordt.
’s Winters kunnen de koeien lekker in een dik strobed liggen in de potstal. Je ziet ze soms even een sprintje trekken of een paar danspasjes maken in het stro. In de winter krijgen de koeien ook alleen maar gras te eten, maar dan in de vorm van hooi of kuilvoer van het eigen biologische bedrijf. Ook nu wordt het rantsoen aangevuld met graan en grasbrok van het eigen bedrijf of uit de nabije omgeving. Max heeft een eigen recept voor het voer, naast graan worden er erwten toegevoegd, daar zijn de koeien dol op.

De koeien krijgen dus geen producten die geïmporteerd zijn. Door dit voerregime heeft de melk van deze koeien een unieke samenstelling met relatief veel onverzadigde omega 3 en 6 vetzuren (de gezondere vetzuren). Van deze melk wordt op de boerderij op ambachtelijke wijze met veel liefde en zorg kwark van gemaakt.

Producten van deze boer